La Cabañita / Paz Arquitectura

first_img Guatemala La Cabañita / Paz ArquitecturaSave this projectSaveLa Cabañita / Paz Arquitectura La Cabañita / Paz Arquitectura Save this picture!© Andrés Asturias+ 32Curated by Danae Santibañez Share 2018 CopyHouses•Guatemala Houses ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/901633/la-cabanita-paz-arquitectura Clipboard The glass corridor that unifies the different modules is covered by a thin slab of concrete to emphasize the lightness of the glass corridor and to give importance to the three habitable modules. The project was built using metal, wood and glass, and the new modules, like the original cabin, have an external platform that exceeds the internal dimensions in order to pay tribute to the environment and encourage its inhabitants to carry out their main activities in the external area of the house. The platforms are linked to each other on the outside, so that the whole project can be traversed in a cyclical way, entering and leaving from different points and allowing the inhabitants to flow into the space in a spontaneous way.Save this picture!© Andrés AsturiasProject gallerySee allShow lessEileen Gray, Le Corbusier, and the E-1027 House: A Tale of Architecture and ScandalArticles11 New York Architectural Icons Misplaced by Anton ReponnenArticles Share Manufacturers: Aluver, Scavolini, Cementos Progreso, GIBOR, INEGSA, PTSStructural Design:INEGSAConstruction:CONARQElectric Design:PTSHydraulic Design:CONARQAuthor Architect:Alejandro PazCountry:GuatemalaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Andrés AsturiasRecommended ProductsDoorspanoramah!®ah! PivotEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreWoodSculptformTimber Click-on BattensWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeText description provided by the architects. La Cabañita seeks to integrate into the natural environment of a wooded area on the outskirts of Guatemala City by questioning the idea of the proportion of spaces and trying to erase the edges between interior and exterior in a particular way. The original project was built in 1985, and consisted of a small cabin that had a cantilevered platform of large proportions. The original cabin is built by a triangular metal frame whose joist structure allowed the platform to fly over the slopes of the mountain. The cabin had only a small social area, a kitchen, and in the upper part a small bedroom.Save this picture!© Andrés AsturiasSave this picture!Axonometric Diagram 3Save this picture!© Andrés Asturias30 years after it was built, the owners requested an extension in order to obtain more formal spaces with proportions according to their contemporary lifestyle. The forest around the original cabin grew, and the vegetation occupied an important space around the whole project. The design strategy consisted in respecting the original cabin, since the sense of space, risk and permanence of its architectural configuration was valued. In view of the need for a social area and a single bedroom, two independent modules were generated on each side of the original cabin.Save this picture!© Andrés AsturiasSave this picture!Floor PlanSave this picture!© Andrés AsturiasAn interstice was left between each of them, and the position in the floor was adjusted to the topography of the land, therefore, the 3 modules are not completely parallel to each other. The way to unify them was done through a totally transparent corridor in their two faces, to emphasize the union that exists with the forest, and to be able to contemplate the architecture of each one of the modules of different points of view during the circulation routes of home. The roofs of the two new modules were made using the same angle as the original cabin, but in the opposite direction, respecting the angle of the original cabin in one direction, and the two modules obtaining a new identity inspired by the pre-existing architectural object. Photographs Photographs:  Andrés Asturias Manufacturers Brands with products used in this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/901633/la-cabanita-paz-arquitectura Clipboard “COPY” “COPY” Area:  415 m² Year Completion year of this architecture project Architects: Paz Arquitectura Area Area of this architecture project Projects Year:  ArchDaily CopyAbout this officePaz ArquitecturaOfficeFollowProductsWoodGlassSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesGuatemalaPublished on September 17, 2018Cite: “La Cabañita / Paz Arquitectura” [La Cabañita / Paz Arquitectura] 17 Sep 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialCoffee tablesFlexformCoffee Table – GipsyCurtain WallsIsland Exterior FabricatorsPace Gallery Envelope SystemWoodSculptformTimber Battens in Double Bay HouseStonesCosentinoSilestone and Dekton in Villa OmniaBricksNelissenInner Wall Bricks – LückingPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsAir Facade PanelsWoodBlumer LehmannData Processing for Wood ProjectsEducational ApplicationsFastmount®Hidden Panel Fastener at Massey UniversitySealants / ProtectorsTOPCRETMicro-Coating – Baxab®More products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img